lørdag 13. august 2011

Rørte tyttebær

Sol, lettskyet
Været i dag - max/min temp 25,1/9,6

Godt tilbehør
Rundt hyttå har me eindel forskjellige slags matvekster. Någen naturlige og någen så me har planta sjøl. Der har i adle år vært massevis av blåbærlyng, og vanligvis e der nok te dekka vårt behov rett utforbi terrassen. På framsiå mod stien vokse der bjørnebær så snart e modne, og ellers har me planta jordbær og plommer. Di to sistnevnte sortane e kje någe å skrøyda av, di e nok planta i altfor skrinne jord te å bli någen framtidige matauk. Men di naturlige sortane klare seg godt. Spesielt når alt så hette røsslyng e reven opp med rodå. I år har der kommt et nytt tilskudd, nemligt tyttebær. Me plukte ein kopp for fysste gang på di toogtyve årå me har hatt hyttå og rørte med sukker. Neste år blir det sikkert ennå bedre avling, nå når di fyssta har klart å etablera seg mydlå blåbær og bjørnebær.

I dag va der forresten nye dugnad på bryggå, med godt fremmøde. Denne gang blei prosjektet fullført sånn at bryggeanlegget ska tåla ennå ein høst og vinter. Det e lenge siden bryggene har sett såpass beine og fine ud.

I kveldingå fyrte me opp grillen og la på reker i olja, chili og kvidløg, någen ribbestykker og ein marinerte svinafilet. Pluss di obligatoriske potetene då. Det blir sikkert litt kjedeligt å lesa om kor godt det va kver einaste gang, men det va nå ligavel sånn det va.

Neste helg har me planer om å plokka bjørneberå. Får di ei uga te på seg blir di heilt perfekte. Men det e jo nesten sånn med bjørnebær så med molter, folk plukke di før di e modne. Bare for at ikkje andre ska få tag i di. Sjøl om det innebære at di må stå på vår terrasse for å få tak i godsakene. Det har me nemligt observert merr en ein gang.

Når me va ongar kalte me det for å gå på nøst. Den stysste forskjellen fra den gangen e at nå e det di voksne så går på nøst, ongane ser sannsynligvis ikkje poenget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar